Направете вкусна посна сарма – традиционално јадење за големиот празник Бадник.
Состојки:
- 1 главица кисела зелка
- 1 шолја ориз
- 1 кромид
- 1 морков
- 1 домат
- 1 шолја масло
- бибер и сол
Подготовка:
- Се мие убаво оризот.
- Се сече ситно кромидот и се запржува на масло, заедно со лупениот и сечен морков и со сечениот домат, па се става оризот и зачини.
- Се пржи со мешање околу 7-8 минути.
- Се става врела вода да ја покрие смесата и се вари додека ја впијат состојките водата.
- Се двојат листови кисела зелка, се става по 1-2 лажици од филот и се витка сарма.
- Се редат во тава, се става масло и вода и се пече во рерна додека не поруменат и не испари водата целосно.
🙂
Прочитај повеќе Gotvi.mk вести:
Диета со која ќе се ослободите од дебелите бутови, широки колкови и салото на стомакот
Диета која се држи 7 дена со вашата омилена храна
Рецепт за облоги од ѓумбир кои го топат салото на стомакот
10 „убијци“ на вишокот калории
Ако појадувате ќе ослабете и ќе го забрзате метаболизмот – Еве како
Како да ослабете според хороскопскиот знак?