Пробајте, ќе се воодушевите!
Состојки:
- 4 компири
- 2 јајца
- малку масло
- 2 дл млеко
- 1 квасец
- 1 лажица шеќер
- сол
Начин на подготовка:
- Во компир пирето додајте две јајца, малку сол, малку масло. Во 2 дл млеко растопете 1 свеж квасец и лажичка шеќер.
- Додајте млеко со растопен квасец во пирето, месете и додавајте брашно, до таа мера смесата да се одвојува од садот. Прекријте со крпа, оставете да се подигне околу половина час.
- Развлечете го тестото, исечкајте на квадрати или триаголници, по средина малку просечете и печете во врело масло додека не поруменат. Испечените погачици ставете ги на хартиени салфети да го впијат вишокот масло.
Добар апетит!
ВИДЕО: Рецепт за еклер чоколадна торта која не се пече
ВИДЕО рецепт: Чоколадна бисквит торта која не се пече
За секоја прослава – Тигар торта
ВИДЕО: Рецепт за домашна чоколадна торта од која застанува здивот
Вистинска уметност: Рецепт за солена торта