Вкусни, меки и ароматични кекс колачиња.
Состојки:
- 100 гр. кафеав шеќер
- 170 гр. маргарин
- 1 јајце
- 1 лажиче арома ванила
- 260 гр. брашно
- 1 прстофат сол
- ½ лажички цимет
- 1 портокал(рендана кора)
- 60 гр. мелени ореви
- 50 гр. чоколадо за готвење и сечени ореви
Подготовка:
- Се матат пенасто маргаринот кој треба да е на собна температура, со шеќеррот.
- Се додава ванила и се мати уште кратко смесата.
- Се додаваат јајце, брашно и сол, ванила арома, цимер, рендана кора од портокал и мелени ореви, па матете со спиралните стапчиња на миксерот.
- Се замесува на крај тестото и со рака и се остава со фолија горе во ладилник, околу два часа.
- Се расукува потоа тестото и се вадат облици по желба со калапи.
- Се ставаат на голем плех за печење со хартија за печење, со малку маргарин на неа.
- Се печат околу 7-10 минути на 170 степени.
- На допир ќе се меки кога ќе ги извадите, но со ладење ќе се стврднат.
- Се шараат горе со топено чоколадо и сечени ореви.
Добар апетит 🙂
Прочитај повеќе Gotvi.mk вести:
Диета со која ќе се ослободите од дебелите бутови, широки колкови и салото на стомакот
Диета која се држи 7 дена со вашата омилена храна
Рецепт за облоги од ѓумбир кои го топат салото на стомакот
10 „убијци“ на вишокот калории
Ако појадувате ќе ослабете и ќе го забрзате метаболизмот – Еве како
Како да ослабете според хороскопскиот знак?