Во рамки на 5. Недела на италијанската кујна на тема: „Искуства и вкусови од италијанските територии, 200 години од раѓањето на Пелегрино Артузи“, Gotvi.mk се приклучува преку објава на вкусни рецепти и специјалитети од неодоливата италијанска кујна.
Неделата на италијанската кујна е организирана од ИТА-Оддел за економска соработка при Амбасадата на Република Италија, со цел промоцијата на италијанската кујна и гастрономска традиција.
Погледнете како да го подготвите овој специјалитет и уживајте во прекрасниот вкус 🙂
Состојки за 4 лица:
- 200 гр кромид
- 200 гр путер
- 2 лимони
- 360 гр ориз
- 100 гр Грана Падано
- бобинки од смрека
- вода
Начин на подготовка:
- Кромидот се сече на кришки без да се лупи, кришките се редат во тава и се печат на тивок оган. Кога делот што ја допира тавата ќе изгори, кришките се вртат и се оставаат да изгорат и од другата страна. Потоа се додава вода и се остава кромидот сосема да се свари. Потоа кромидот се лупи и се мати во блендер додека не се добие пире, а потоа добиеното пире се поминува низ цедалка.
- Путерот се сече на коцки, кората од од еден лимон се ренда. Лимоните се цедат и сокот, заедно со изренданата кора се загрева во лонче, а потоа постепено се додава путерот и убаво се меша додека се добие изедначена емулзија. Добиената смеса се остава во фрижидер да се излади и стврдне.
- Се подготвува вода ароматизирана со бобинките смрека и се загрева.
- Оризот се застаклува во тава без масло и се вари околу 18 минути со постепено додавање на ароматизираната вода.
- Се завршува надвор од оган со ренданиот „Грана Падано“ и путерот со лимон и се меша.
На здравје!