Без млеко, без јајца…
Состојки:
- 200 мл млака вода
- 150 мл масло
- 10 гр ванилин шеќер, може и арома ванила
- 10 гр прашок за печиво
- 1 лажичка оцет
- 500-550 гр брашно
- 100 гр џем
- шеќер во прав за посипување
Начин на подготовка:
- Измешајте вода, ванилин шеќер, прашок за печиво, масло, оцет. Додајте брашно и замесете меко тесто. Оставете да отстои 10 минути, па премесете. Со чаша со пречник од 6 или 8 см вадете кругови, на секој ставете малку џем, преклопете и со вилушка притиснете ги краевите. Печете во загреана рерна на 200 степени околу 30-35 минути. Треба благо да поруменат од сите страни. Врели извалкајте ги во шеќер.
Уживајте!
Деталите за подготовка погледнете ги во ВИДЕО РЕЦЕПТОТ на „Шерпица“:
ВИДЕО рецепт: Леб со карамелизиран кромид
Ремек дело во кујната: Леб од банана
ВИДЕО. Рецепт за леб кој не се меси
ВИДЕО рецепт: Чоколадна бисквит торта која не се пече
За секоја прослава – Тигар торта
ВИДЕО: Рецепт за домашна чоколадна торта од која застанува здивот