Пробајте палачинки на поинаков начин.
Состојки:
- 1/2 л топла вода
- 9 лажици брашно
- 2 лажици мајонез
- 2 јајца
- 2 лажици шеќер
- 15 гр ванилин шеќер
- 2 лажици масло
- прстофат сол
Начин на подготовка:
- Разматете мајонез, јајца, шеќер, сол и ванилин шеќер со миксер или лажица. Додајте топла вода и просеано брашно. Добро измешајте да не останат грутки и додајте масло. Нека тестото одмара 20 минути.
- Намастете тава со масло, но само еднаш – на почеток на печењето и ставете ја на средно силен оган. По тавата размномерно разлејте помала количина тесто. На врела тава печете ги палачинките 1-2 минути од секоја страна. Внимавајте да не загорат. Топлите палачинки послужете ги со џем, мед, ореви или крем.
Добар апетит!
ВИДЕО рецепт: Леб со карамелизиран кромид
Ремек дело во кујната: Леб од банана
ВИДЕО. Рецепт за леб кој не се меси
ВИДЕО рецепт: Чоколадна бисквит торта која не се пече
За секоја прослава – Тигар торта
ВИДЕО: Рецепт за домашна чоколадна торта од која застанува здивот