Пилешко на грчки начин: Кога еднаш ќе пробате, постојано ќе го подготвувате на овој начин

Пилешко на грчки начин: Кога еднаш ќе пробате, постојано ќе го подготвувате на овој начин

Одличен избор за семеен ручек!

Состојки:

  • пилешки батаци
  • 5 чешниња лук
  • сок од лимон
  • 1 лажичка оригано
  • 1 лажичка мајчина душица
  • 1 лажичка црвена пипер
  • сол
  • бибер
  • 80 мл маслиново масло
  • 100 гр грчки јогурт

Начин на подготовка:

  1. Измешајте ситно сечкан лук, сок од лимон, оригано, мајчина душица, па додајте црвена пипер, 50 мл маслиново малсо и измешајте. Пилешкото извалкајте го во смесата и оставете да отстои околу два часа, за состојките да се соединат.

     

  2. Направете сос: Грчки јогурт, 30 мл маслиново масло, сок од лимон измешајте и изладете.

     

  3. Пропржете го месото и сервирајте со сос.

Добар апетит!

Деталите за подготовка погледнете ги во ВИДЕО РЕЦЕПТОТ на „Иги“:

Повеќе рецепти на Готви.мк:

Брз појадок со туна салата

ВИДЕО рецепт: Ќофтиња од компири и туна

ВИДЕО: Домашен рецепт за паштета од туна која се прави за 3 минути

Туна салата со фетучини

Туна салата

Брзо посно предјадење за целото семејство