Ова јадење може да биде комплете ручек ако се послужи со коцки препечен леб и сезонска салата.
Состојки:
- 500 гр тивка
- 1 поголем компир
- 5 дл вода
- 1 главица кромид
- 3 чешниња лук
- 2 дл павлака за готвење
- сол
- бибер
Начин на подготовка:
- Измијте, излупете и исчистете ги тиквата и компирот, па исечкајте ги на коцки.
- Исечкајте кромид и излупете лук. Сè ставете да се готви во малку студена посолена вода (колку да го покрие зеленчукот).
- Кога зеленчукот ќе омекне, пропасирајте го или иситнете го со електрична сечкалка, додајте го остатокот од водата, сол и бибер по вкус и уште еднаш кратко згответе.
Добар апетит!
Цезар салата + 2 рецепта за дресинг соса
Свежа салата која топи килограми и ја враќа концентрацијата
Топ 5 рецепти за пролетни салати со марула
Малиџано – одличен домашен рецепт