Направете компир со крцкава кора.
Состојки:
- 1 кг. компири
- 1 лук по желба
- 50 гр. маргарин
- 50 мл. маслиново масло
- 100 гр. пармезан
- 20 гр. чедар
- сол, оригано, бибер, мајчина душица
Подготовка:
- Се загрева рерна на 200 степени, компирите се мијат и варат во солена вода, се цедат по десетина минути и се лупат и сечат на кругови.
- Се зема керамички сад, се премачкува со маргарин.
- Се топи маргаринот со мајчина душица и оригано, се става и маслиново масло потоа и сол. Се премачкува добро калапот за печење.
- Се редат компирите кои прво ги валкаме во смесата со маргарин и масло, се става горе рендан пармезан и чедар.
- Се става и ситнет лук по желба.
- Се пече на 200 степени 30-35 минути.
Добар апетит!
ВИДЕО рецепт: Леб со карамелизиран кромид
Ремек дело во кујната: Леб од банана