Направете вкусни Француски кременадли.
Состојки:
- 8 кременадли без коска
- 8 листови зелка
- 3 лажички сенф
- 500 гр. кромид
- 3 чешни лук
- 8 парчиња сланина
- 0,5 л. супа од коцка
- 200 мл. бело вино
Подготовка:
- Се обработува месото со чекан, се ставаат сол и бибер, се валка во брашно и се пржи на масло.
- Се премачкува секоја пржена кременадла со сенф, се става на претходно динстан лут во тава, откако ќе се превитка во лист зелка(сезонска или кисела по избор), па сланина.
- Се прелива се со маснотијата во која месото се пржело и се става малку бело вино и супата, се пече се на 200 степени на загреана рерна околу еден час.
Добар апетит!
ВИДЕО рецепт: Леб со карамелизиран кромид
Ремек дело во кујната: Леб од банана