Прелиен колач со мак и чоколадо: Сочно и вкусно

Прелиен колач со мак и чоколадо: Сочно и вкусно

Вкусен десерт од Бабина кујна…

Состојки:

  • 200 гр кисело млеко
  • 100 гр брашно
  • 50-100 гр шеќер
  • 50 гр гриз
  • 50 гр мелени плазма бисквити
  • 50 мл масло
  • 100 гр мак
  • 1 прашок за печиво
  • 100 гр чоколадо
  • 100 гр суво грозје
  • неколку лажици џем од кајсии
  • 100 мл млеко

Начин на подготовка:

  1. Во чинија ставете ги сите состојки освен џем, изедначете и ставете во плех. Со мала лажица ставајте џем по тестото и добро протресете. Печете на 200 степени околу 45-50 минути. Врелиот колач прелијте го со ладно млеко и преку тоа растопено чоколадо. Добро изладете и послужете.

Уживајте!

Деталите за подготовка погледнете ги во ВИДЕО РЕЦЕПТОТ на „Бабина кујна“:

Повеќе на Готви.мк

ВИДЕО: Направете природен пијалок за слабеење од 4 состојки

ВИДЕО: Рецепт за органска маска за длабинска нега на оштетена коса

ВИДЕО: Направете шеќерна паста за депилација

10 „убијци“ на вишокот калории

Диетално: Домашни брускети со домати и маслиново масло (видео)