Југословенски колач

Југословенски колач

Направете вкусен Југословенски колач.

Состојки за пандишпан:

  • 4 јајца
  • 160 гр. брашно
  • 160 гр. шеќер
  • 1 прашок за пециво
  • 60 мл. вода топла
  • 60 мл. масло

Состојки:

  • 1 кг. јаболки
  • 1 л. вода
  • 200 гр. шеќер
  • 3 пудинга од ванила
  • 500 мл. слатка павлака

Подготовка:

  1. Се матат белки со прстофат сол. Се мешаат одвоените жолчки со масло и вода, брашно и прашок за пециво. Се мешаат двете смеси со миксер.
  2. Се става смесата во плех со хартија и се пече на 180 степени околу 25 минути.
  3. Се прави крем така што јаболките се лупат, чистат исечат на коцки.
  4. Им се ставаат 8 дл. вода, шеќер(се оставаат 3 лажици на страна), цимет по желколачот.ба и се вари се заедно 20 минути.
  5. Се мешаат 3 пудинзи со оставениот шеќер, па се ставаат во 2 дл. вода.
  6. Се става во јаболките и се остава на оган уште 5 минути.
  7. Се прелева оладениот бисквит.
  8. Се мати павлаката и се премачкува.

Добар апетит!

Повеќе рецепти на Готви.мк:

ВИДЕО рецепт: Леб со карамелизиран кромид

Ремек дело во кујната: Леб од банана

Тазе домашен леб

ВИДЕО. Рецепт за леб кој не се меси

Домашниот леб на мајче Вера

Полнет запечен леб

 

 

singlepost_text