Направете вкусен Југословенски колач.
Состојки за пандишпан:
- 4 јајца
- 160 гр. брашно
- 160 гр. шеќер
- 1 прашок за пециво
- 60 мл. вода топла
- 60 мл. масло
Состојки:
- 1 кг. јаболки
- 1 л. вода
- 200 гр. шеќер
- 3 пудинга од ванила
- 500 мл. слатка павлака
Подготовка:
- Се матат белки со прстофат сол. Се мешаат одвоените жолчки со масло и вода, брашно и прашок за пециво. Се мешаат двете смеси со миксер.
- Се става смесата во плех со хартија и се пече на 180 степени околу 25 минути.
- Се прави крем така што јаболките се лупат, чистат исечат на коцки.
- Им се ставаат 8 дл. вода, шеќер(се оставаат 3 лажици на страна), цимет по желколачот.ба и се вари се заедно 20 минути.
- Се мешаат 3 пудинзи со оставениот шеќер, па се ставаат во 2 дл. вода.
- Се става во јаболките и се остава на оган уште 5 минути.
- Се прелева оладениот бисквит.
- Се мати павлаката и се премачкува.
Добар апетит!
ВИДЕО рецепт: Леб со карамелизиран кромид
Ремек дело во кујната: Леб од банана
ВИДЕО. Рецепт за леб кој не се меси