Доколку внимавате на килограмите, еве рецепт за вас.
Состојки:
- 1 модар патлиџан
- 500 гр месо по желба
- 1 главица кромид
- маслиново масло
- сол
- бибер
- 1 лажичка оригано
- 1 лажичка пипер
- 2 чешниња лук
- 200 мл доматен сок
- 250 мл неутрална павлака
- 60 мл кисела павлака
- 150 гр кашкавал
- 60 гр кашкавал
Начин на подготовка:
- Исечкајте на коцки патлиџан и кромид, пропржете, па додајте оригано, мелена пипер, месо, додајте лук и доматен сок. Пржете 10 минути.
- Направете сос. Додајте слатка павлака, крем сирење или кисела павлака и рендан кашкавал. Растопете ги сите состојки. Ставете во сад за печење ред месо, па сос преку и на крај рендан кашкавал. Запечете на 180 степени 25 минути.
Добар апетит!
Деталите за подготовка погледнете ги во ВИДЕО РЕЦЕПТОТ на „Иги“:
Сигурно не сте пробале: Направете солени рафаело бомбици
Похован кромид со кашкавал – идеално мезе за со пиво
ВИДЕО: рецепт за потпечен полнет компир
Хот-дог шпагети: Одличен рецепт кој и дете може да го направи