Лесен кремаст десерт со банана, ќе ве освои…
Состојки:
- 4 дл млеко
- 4 лажици шеќер
- 1 кесичка желатин
- 150 гр шлаг крем + млеко за матење
- 2 банани, изгмечени
- 150 гр бисквити за подлога
Начин на подготовка:
- Од 4 дл млеко одвојте 1 дл млеко (ладно), па измешајте желатин да набабри, а остатокот од млекото зовријте го со шеќер. Кога ќе зоврие тргнете го од оган, прелијте веднаш желатин, измешајте да се растопи и кога ќе се излади ставете во фрижидер да стегне (најдобро 10 минути во замрзнувач), треба да биде со густина на мед.
- Потоа разматете шлаг со млеко, па во разматениот шлаг додајте смеса од желатин и банани и матете со миксер околу 10 минути.
- Во пелх наредете бисквити пропрскани со млеко, па ставете фил и оставете во фрижидер уште да стегне.
- По желба прелијте растопено чоколадо врз колачот.
Уживајте!