Есента е време за правење зимница. Направете печурки во тегла.
Состојки:
- 3 кг. печурки
- 6 лажици оцет
- 3 лажици масло
- 12-15 зрна бибер
- 2 ловорови листови
Подготовка:
- Се мијат и чистат печурките по избор.
- Се варат во солена вода 20 минути.
- Се цедат убаво.
- Се оставаат цели ситните, а крупните се сечат. Се ставаат на дно на тегла неколку зрна бибер, ловоров лист и печурки.
- Се меша сол со оцет и масло и се распоредува смесата рамномерно во теглите.
- Се додава и од водата во која се вареле печурките до врв, па се затвараат теглите.
- Се пастеризираат еден час со варење.
- Се чуваат на ладно место.
Прочитај Gotvi.mk рецепти:
Супер брз и вкусен домашен сос за хамбургер или пилешко
Многу вкусно – потпечена тава со пилешко месо и печурки
Кинеска кујна: Како да зготвите брокула со пилешко
Шарена тава со зеленчук и пилешко
Одличен рецепт – Потпечено мешано месо со печурки