Органски шпагети од крупник во кремаст вегански сос од индиски ореви, комбинирани со вкусни траки од тиквички и динстана леблебија – нашата кремаста паста е вистинско уживање за сечиј вкус.
Еве што ви е потребно:
Состојки:
- 75 г dmBio индиски ореви
- 300 г сладок компир
- 1/2 кромид
- 1 чешне лук
- 200 мл крем за готвење од овес
- малку црвен пипер
- 350 г dmBio шпагети од крупник
- малку сол
- 1 тиквичка
- 100 г dmBio леблебија
- малку dmBio масло за пржење
- малку dmBio црн бибер
- 50 г сушени домати
Начин на подготовка:
- Индиските ореви потопете ги во голема количина вода и оставете ги околу 2 часа.
- Излупете ги слатките компири, исечкајте ги на мали парченца и во зовриена вода оставете околу 20 минути да се сварат.
- Лукот и кромидот исечкајте ги на ситни парченца. Ставете ги во тава со масло за пржење и малку издинстајте ги.
- Потопените индиски ореви, компирите и кромидот и лукот ставете ги во блендер заедно со кремот за готвење од овес, 1 пиперка и блендирајте околу 3 минути додека не добиете кремаста текстура. На крај, сосот додадете го во тава и гответе на среден оган со постојано мешање околу 3 минути.
- Шпагетите од крупник ставете ги 6-7 минути во зовриена и солена вода и повремено промешувајте ги. Потоа ставете ги во сосот. По желба можете сосот да го разредите со водата од шпагетите.
- Издинстајте ја леблебијата во тава со малку масло за пржење. Зачинете со пиперчињата и со малку црн бибер.
- Исечкајте ги доматите на ситни ленти.
- Ставете ја пастата во длабока чинија. Сушените домати и динстаната леблебија распоредете ја убаво на пастата, а по желба можете да дозачините и со босилек.
Користени dmBio производи:
- dmBio индиски ореви, 150 г
- dmBio крем за готвење од овес, 200 мл
- dmBio шпагети од крупник, 500 г
- dmBio масло за пржење, 750 мл
- dmBio леблебија, 350 г
- dmBio црн бибер, 70 г
Повеќе информации за dm можете да најдете на нивната ВЕБ страница
ПРОЧИТАЈТЕ и рецепт за: