Брза подготовка, фантастичен вкус!
Состојки:
- 200 гр брашно
- 2 лажички сода бикарбона
- 2 лажичка прашок за печиво
- прстофат цимет
- прстофат сол
- 6 лажици путер на собна температура
- 150 гр шеќер
- 2 јајца
- 1/2 шолја кисела павлака Пекабела
- 1 шолја сок од лубеница со пулпа (изблендирајте коцки лубеница без коски)
- 5 лажици сечкано чоколадо
- шеќер во прав за посипување
Начин на подготовка:
- Загрејте ја рерната на 180 степени. Во плех за печење мафини ставете хартиени корпички.
- Разматете брашно, сода бикарбона, прашок за печиво, цимет и шеќер.
- Во посебен сад разматете путер и шеќер. Додајте и разматени јајца, а потоа и сок од лубеница и павлака.
- Измешајте со смесата со брашно и додајте иситнето чоколадо. Сè добро измешајте и со смесата полнете ги корпичките за мафини (до 3/4). Печете во загреана рерна 15 до 18 минути. Почекајте испечените мафини да се изладат, па пред послужување посипете ги со шеќер во прав.
Уживајте!