Уживање во секој залак…
Состојки:
- 15 гр квасец
- 2 јајца
- кора од лимон
- 300 мл млеко
- 1 лажичка шеќер
- 650-700 гр брашно
- малку сол
- крем за полнење
Начин на подготовка:
- Квасецот издробете го во малку млако млеко со шеќер и оставете да надојде. Додајте го остатокот од млекото и јајцата па разматете со жица. Додавајте кора од лимон, брашно,сол и замесете меко глатко тесто.
- Оставете го покриено да порасне. Масата намастете ја со малку масло па ставете го тестото на маса, малку премесете го и развлечете го со сукало на дебелина од 1,5 см.
- Исечкајте на правоаголници. Во средина ставете лажичка крем, поклопете два пати и добро составете од сите страни. Наредете во намастен послужавник и оставете да нарасне околу 15 минути.
- Пржете во длабоко масло. Од горе посипете со шеќер во прав и ванилин шеќер.
Уживајте!
Деталите за подготовка погледнете ги во ВИДЕО РЕЦЕПТОТ на „Бабина кујна“: