Омилениот десерт: Баклава со мак

Омилениот десерт: Баклава со мак

Рецепт за сите љубители на мак…

Состојки:

  • 400 гр тенки кори
  • 300 гр шеќер
  • 300 гр мак
  • 2 јајца
  • 1/2 л млеко
  • 1 кисела павлака Пекабела

Начин на подготовка:

  1. Во 1/2 л врело млеко додајте мак и шеќер, па згответе. Во намастен плех редете 3 кори (секоја посебно намастете ја), па ставете фил преку, па така додека не го потрошите материјалот.

     

  2. Разматете јајца и павлака и прелијте, па исечкајте на коцки. Печете на 220 степени додека не порумени.

Уживајте!

Повеќе вести на Готви.мк:

Рости од компир

Шеф салата

Дресинг за Шеф салата

Таљатели со зеленчук

Пржена банана

Pad Thai со пилешко