Сос за месо со домати и вино – Како да сте во ресторан

Сос за месо со домати и вино – Како да сте во ресторан

Направете вкусен сос со домати и вино.

Состојки:

  • 500 гр. мелени домати
  • ½ шолји вода
  • 2 лажици брашно
  • 1 лажиче бибер и малку сол
  • 1 чаша црвено вино
  • 1 лажиче мед
  • ловоров лист и магдонос

Подготовка:

  1. Се става шолја вода со пола домати да се вари, додека не испари течноста.
  2. Се става малку сол и ловоров лист.
  3. Се става и останатиот домат по 10 минути крчкање, помешан со брашно.
  4. Се остава да врие додека сосот згусне.
  5. Се става на крај маргарин и мед и бибер,а ловоровиот лист се вади.
  6. Се става магдонос и сосот за месо е спремен.

Прочитај повеќе Gotvi.mk рецепти:

Брза похована даска кога ќе се најават гости

ФОТО: Традиционална македонска даска

Омилената даска за мацкање на Влатко

Брзи домашни пирошки со зденка и маслинки

Брзо мезе за ненајавени гости

Највкусни интегрални грисини

Пржени лепчиња – омилениот викенд вкус