Еве како да направите домашен црн леб: Здрави залаци за целото семејство

Еве како да направите домашен црн леб: Здрави залаци за целото семејство

Вкусен и здрав црн леб…

Состојки:

  • 250 гр црно брашно
  • 250 гр хејдино брашно
  • 1 лажичка сол
  • 10 гр сув квасец
  • 30 мл маслиново масло
  • 300 мл вода

Начин на подготовка:

  1. Измешајте црно и хејдино брашно, сол, сув квасец, па додајте масло и полека додајте вода по потреба. Мешајте со лажица да се соединат состојките, оставете го тестото да надојде. 
  2. Ставете во чинија брашно, па извалкајте го тестото во брашно, протресете и ставете во намастен плех за леб. 
  3. Печете го лебот во ладна рерна, поклопете 30 минути на 250 степени, и без поклоп 15 минути на 220 степени.

Добар апетит!

Деталите за подготовка погледнете ги во ВИДЕО РЕЦЕПТОТ на „Иги“:

Повеќе вести на Готви.мк:

Рости од компир

Шеф салата

Дресинг за Шеф салата

Таљатели со зеленчук

Пржена банана

Pad Thai со пилешко