Има ли нешто поздраво и похранливо од топла чинија јунешка чорба.
Состојки:
- 300 гр јуншешко месо
- 1 пашканат
- 2 моркови
- 1 црвена пиперка
- 1 главица кромид
- 1-2 лажици брашно
- свеж магдонос
- малку млеко и павлака
- 1 јајце
- мајчина душица
- бибер
- лук
- сол
- сув зачин
- масло
Начин на подготовка:
- На малку масло испржете кромид, додајте месо, сув зачин, листови ловор и вода и динстајте околу 10-15 минути. Потоа ставете го целиот зеленчук кој првично сте го исечкале на ситни коцки. После десетина минути додајте зачини по вкус, налијте вода, околу 100 мл, поклопете и на умерена температура гответе 50-60 минути, со додавање вода. Додајте бела запршка (лажица брашно и малку вода), зовријте. Разматете јајце, додајте 2 лажици павлака, 3 лажици млеко, соединете и додајте во чорбата. Посипете со свеж магдонос.
Добар апетит!
Деталите за подготовка поглднете ги во ВИДЕО РЕЦЕПТОТ на „Летина кујна“:
Прочитај поврзани Gotvi.mk рецепти:
Трилече – неверојатно вкусен домашен специјалитет
Неодоливо вкусна: Домашна торта со јагоди
Возможно е – еве како да направиш торта за 10 минути
ВИДЕО: Рецепт за еклер чоколадна торта која не се пече
За секоја прослава – Тигар торта