Оваа пита можете да ја направите со компир, тиквици… Вкусна е во кој било облик.
Состојки:
- 300 гр брашно
- 1/2 л млака вода
- 1 јајце
- 1 лажичка сол
- на врв на нож сода бикарбона
- 30 гр путер
- 2-3 чешниња лук
- 1 чаша кисела павлака Пекабела
- 1 лажица кајмак или меко сирење
- 1 мала шолја масло
Начин на подготовка:
- Во сад разматете јајце, па додајте брашно, вода, сол и сода бикарбона. Разматете тесто да биде погусто отколку за палачинки. Во плех ставете масло, малку загрејте во рерна, па во загреаното масло ставете го тестото и печете на умерена температура да порумени.
- За тоа време ситно исечкајте лук, па згответе во врела вода и путер. Изладеното тесто искинете го на парчиња и редете во чинија: ред тесто, ред лук, павлака и кајмак и така со ред додека не го потрошите материјалот.
Добар апетит!
Прочитај повеќе Gotvi.mk рецепти:
Брза похована даска кога ќе се најават гости
ФОТО: Традиционална македонска даска
Омилената даска за мацкање на Влатко