Пиле со сенф и пиво, едвај ќе дочекате да вкусите.
Состојки:
- 1 пиле (до 2 кг)
- 500 мл. пиво
- 1 главица кромид
- 4-5 чешни лук
- 150 мл. маслиново
- 4 лажици сенф
- 1 лажица вегета
- ½ лажички сол и малку бибер
Подготовка:
- Се мие пилето се отстрануваат нечистотиите ако ги има.
- Се сече ситно кромидот и лукот и се додава пиво, сенф, вегета, сол и бибер.
- Се става пилето во длабок сад, да биде кнап внатре за да биде убаво потопено во маринадата.
- Се прелива со смесата се става фолија и се става во ладилник неколку часа.
- Се остава потоа малку на собна температура и се става на плех со масло, се става маринадата и се прекрива пак со фолија и се пече на 200 степени. По еден час се трга фолијата и се врти пилето да се пече и од другата страна.
Прочитај повеќе Gotvi.mk рецепти:
Брза похована даска кога ќе се најават гости
ФОТО: Традиционална македонска даска
Омилената даска за мацкање на Влатко
Брзи домашни пирошки со зденка и маслинки
Пржени лепчиња – омилениот викенд вкус