Сервирајте топло со салата по вкус…
Состојки:
- 250 гр мелено месо
- 1 главица кромид
- 2 моркови
- 1 мала шолја ориз
- 1/2 тиквица
- 2 јајца
- 200 гр кисела павлака
- бибер
- сув зачин
- малку лук во гранули
- масло
Начин на подготовка:
- Пропржете сечкан кромид на масло, додајте морков и тиквица кои сте ги исечкале на коцки, зачин, мелено месо и тоа малку издинстајте го. Потоа додајте измиен ориз и налијте вода, па гответе на тивок оган водата да зоврие. Тргнете од оган и малку изладете.
- Во чинија скршете јајца, додајте павлака, па измешајте. Ставете зготвен ориз и измешајте. Префрлете во намастена тепсија, изедначете, изрендајте малку кашкавал. Печете во рерна 40 минути на 210 степени.
Добар апетит!
Деталите за подготовка погледнете ги во ВИДЕО РЕЦЕПТОТ на „Бабина кујна“:
Сигурно не сте пробале: Направете солени рафаело бомбици
Похован кромид со кашкавал – идеално мезе за со пиво
ВИДЕО: рецепт за потпечен полнет компир
Хот-дог шпагети: Одличен рецепт кој и дете може да го направи