Направете вкусни кроасани со нутела, со фантастичен вкус и арома.
Состојки:
- 500 мл. вода
- 1 лажица шеќер
- 1 лажиче сол
- 10 гр. сув квасец
- 100 мл. масло
- 1 кг. брашно
- 300 гр. маргарин
Подготовка:
- Се разматува во 100 мл. топла вода квасец со шеќер и се остава да се активира, па се става брашно со сол во сад.
- Се става квасецот, водата која остана, и скоро цело масло, се остава лажица две за горе.
- Се меси тесто.
- Се премачкува со маслото кое остана и се прави топка која се остава со крпа да нарасне.
- Се премесува тстото и се вадат 8 големи или 16 помали топки, се развлекуваат и се става врз секоја маргарин рендан, па сепоклопува со друг круг.
- Пак малку маргарин, па трет круг и така до крај.
- Најгоре не се става ништо.
- Се става малку брашно горе, се стиска на средина тестото со оклагија, се поместува и лево и десно оклагијата, па се превртува за 180 степени тестото и пак се прави истото.
- Се развлекува кру и се сечат триаголници, се става на секој нутела и се прави кроасан.
- Се премачкуваат со јајце и се печат откако ќе отстојат 20 минути, на плех со хартија на 200 степени 20 минути.
Прочитај повеќе Gotvi.mk рецепти:
Брза похована даска кога ќе се најават гости
ФОТО: Традиционална македонска даска
Омилената даска за мацкање на Влатко
Брзи домашни пирошки со зденка и маслинки
Пржени лепчиња – омилениот викенд вкус