Еве како да направите совршено природен џем од кајсии.
Состојки:
- 2 кг кајсии
- 500 гр кристал шеќер
- 200 мл вода
- сок од 1 лимон
Начин на подготовка:
- Кајсиите исчистете ги од коски, во тенџере ставете шеќер и вода и гответе додека не се растопи. Потоа додајте кајсии и сок од лимон, и гответе со постојано мешање до саканата густина. Пожелно е околу 45 минути.
- Врелиот џем ставете го во врели тегли, добро затворете. Потоа теглите ставете ги во рерна на 90 степени Целзиусови еден час, потоа исклучете и оставете ги теглите да преноќат.
Уживајте!
Деталите за подготовка погледнете ги во ВИДЕО РЕЦЕПТОТ на „Летина кујна“:
Сигурно не сте пробале: Направете солени рафаело бомбици
Похован кромид со кашкавал – идеално мезе за со пиво
ВИДЕО: рецепт за потпечен полнет компир
Хот-дог шпагети: Одличен рецепт кој и дете може да го направи