Време е за нови вкусови…
Состојки за маринада:
- 50 мл масло
- 1 лажичка мед
- 3-4 чешниња лук, сечкан
- црвена пипер
- црвена лута пиперка, сечкана
- сол
- бибер
- оригано
- сок од 1/2 лимон
Останати состојки:
- 1/2 кг јунешко месо
- 5-6 пиперки
- 2 главици кромид
- малку цимет
- 200-300 гр излупени домати, исечкани на коцки
- 100 гр зготвен црвен грав
- масло
- сол
Начин на подготовка:
- Месото малку исчукајте го со чекан и премачкајте го со масло. Кременадлите малку запечете ги во тава на многу малку масло, да поруменат.
- Месото може да се исечка на коцки, а може и да се користат цели парчиња. Кромидот и пиперките исечкајте ги на крупно.
- Маринадата добро измешајте ја, па во неа ставете го месото и зеленчукот и измешајте. Можете уште малку да додадете масло и сол. Доматот оди од горе. Покријте со алуминиумска флија па печете на 190 степени околу еден час. Пред крај тргнете ја фолијата и додајте грав. Вратете во рерна и допечете.
Добар апетит!
Деталите за подготовка погледнете ги во ВИДЕО РЕЦЕПТОТ на „Бабина кујна“:
Сигурно не сте пробале: Направете солени рафаело бомбици
Похован кромид со кашкавал – идеално мезе за со пиво
ВИДЕО: рецепт за потпечен полнет компир
Хот-дог шпагети: Одличен рецепт кој и дете може да го направи