Велигденска зајак погача: Најубавиот празничен рецепт

Велигденска зајак погача: Најубавиот празничен рецепт

Овој специјален леб дефинитивно ќе биде ѕвезда на вашата Велигденска трпеза.

Состојки:

  • 600 гр брашно
  • 20 гр свеж квасец
  • 300 мл млеко
  • 1 лажица шеќер
  • 70 мл масло
  • прстофат сол

     

Начин на подготовка:

  1. Во сад за месење ставете малку млако млеко, додајте свеж квасец, шеќер, масло, и остатокот од подготвеното млеко. Постепено додавајте брашно, мешајте со лажица додека може, кога смесата ќе стане густа почнете со рачно мешање. Замесете глатко тесто.

     

  2. Подгответе плех и веднаш почнете со обликување на Велигденски зајак. Одвојте ги корите и правете облик.

Деталното упатство погледнете го во ВИДЕОТО:

Повеќе вести на Готви.мк:

Сигурно не сте пробале: Направете солени рафаело бомбици

Похован кромид со кашкавал – идеално мезе за со пиво

ВИДЕО: рецепт за потпечен полнет компир

Хот-дог шпагети: Одличен рецепт кој и дете може да го направи

Полнет ананас со ориз и пилешко

Полнети печурки по најдобар рецепт

singlepost_text