Овој специјален леб дефинитивно ќе биде ѕвезда на вашата Велигденска трпеза.
Состојки:
- 600 гр брашно
- 20 гр свеж квасец
- 300 мл млеко
- 1 лажица шеќер
- 70 мл масло
- прстофат сол
Начин на подготовка:
- Во сад за месење ставете малку млако млеко, додајте свеж квасец, шеќер, масло, и остатокот од подготвеното млеко. Постепено додавајте брашно, мешајте со лажица додека може, кога смесата ќе стане густа почнете со рачно мешање. Замесете глатко тесто.
- Подгответе плех и веднаш почнете со обликување на Велигденски зајак. Одвојте ги корите и правете облик.
Деталното упатство погледнете го во ВИДЕОТО:
Сигурно не сте пробале: Направете солени рафаело бомбици
Похован кромид со кашкавал – идеално мезе за со пиво
ВИДЕО: рецепт за потпечен полнет компир
Хот-дог шпагети: Одличен рецепт кој и дете може да го направи