Наш предлог за Велигденски ручек – вкусно и меко јагнешко месо во рерна.
Состојки:
- 2 кг јагнешко месо (плешка, бут)
- 2 лажици маст
- сол
- 50-100 мл вода
- 1 кг компири
Начин на подготовка:
- Јагнешкото посолете го добро од сите страни. Добро истријте го месото со сол. Додајте 2 лажици маст, кои исто така ќе ги распоредите по месото. Додајте малку вода од страна.
- Печете по следниот редослед: на 200 степени – 45 минути. Потоа прелијте со малку вода од тепсијата, па свртете го месото во плехот и додајте компири. Намалете ја температурата на 180 степени, па печете уште 35 минути. Прелијте и свртете и печете уште околу 40 минути.
Добар апетит!
Деталите за подготовка погледнете ги во ВИДЕО РЕЦЕПТОТ на „Иги“:
Сигурно не сте пробале: Направете солени рафаело бомбици
Похован кромид со кашкавал – идеално мезе за со пиво
ВИДЕО: рецепт за потпечен полнет компир
Хот-дог шпагети: Одличен рецепт кој и дете може да го направи