Направете домашен и вкусен, мек леб.
Состојки:
- 2 јајца
- 50 мл. масло
- 1 кесе квасец
- 1 лажиче сол
- 1 лажиче шеќер
- 500 мл. течност(пола млеко, пола вода)
- 600 гр. брашно бело
- 150 гр. ‘ржано брашно
Подготовка:
- Се загреваат млекото и водата и се става малку од млаката течност во шолја, со квасец, шеќер и лажица брашно.
- Се матат јајца со сол и масло.
- Се додаваат на квасецот, па се става се во млекото и водата, се става постепено со мешање и брашното, а тестото треба да е меко.
- Се остава со крпа да нарасне двојно.
- Се премесува и се прави леб, се става на плех за печење со хартија и се пече на 200 степени на претходно загреана рерна, 30-45 минути.
- Горе може да си ставите и сусам, семки…по избор.
Сигурно не сте пробале: Направете солени рафаело бомбици
Похован кромид со кашкавал – идеално мезе за со пиво
ВИДЕО: рецепт за потпечен полнет компир
Хот-дог шпагети: Одличен рецепт кој и дете може да го направи
Полнет ананас со ориз и пилешко
Полнети печурки по најдобар рецепт