Направете сами квасец дома, за тесто.
Состојки:
- 200 гр. интегрално брашно
- топла вода
- 1 лажиче мед
Подготовка:
- Се меша 50 грама интегрално брашно со 1 дл. вода, се додава лажиче мед и се става во тегла со капак, се остава на топло до утредента.
- Се меша и открива утредента и се покрива пак.
- Третиот ден по два дена само мешање и откривање, кога ќе се појават меури, се додава брашното кое остана со 1,5 дл. топла вода.
- Се меша се во теглата и се покрива.
- Смесата е спремна 4-5 ден.
Прочитај повеќе на Gotvi.mk:
За диета здраво срце и висок притисок – една шолја е лек
Сок од домати – витамини и супер вкус
Слатка зимница: Домашен сок од крушки
Чаша на ден и ќе бидете здрави како дрен