Пита од која ќе барате парче повеќе…
Состојки:
- 1 пакување кори
- јаболка
- шеќер
- цимет
- млеко
- 50 гр суво грозје
- гриз
- ванилин шеќер
Состојки за прелив:
- 200 мл млеко
- 1 лажица шеќер
- 1 ванилин шеќер
Начин на подготовка:
- Јаболката изрендајте ги и засладете ги по вкус, додајте малку цимет и гриз. На 4 јаболка додајте 2 лажици. Измешајте.
- Првата кора премачкајте ја со масло, па додајте уште една кора и неа премачкаје ја. Распоредете малку јаболка и свиткајте.
- Редете во намастен плех во круг. Со четка премачкајте од горе и печете на 200 степени околу 30 минути да порумени. Извадете па посипете по рабовите суво грозје. Ставете млеко да зоврие, па прелијте ја врелата пита. Вратете во рерна уште 5-6 минути.
Уживајте!
Деталите за подготовка погледнете ги во ВИДЕО РЕЦЕПТОТ на „Бабина кујна“:
Сигурно не сте пробале: Направете солени рафаело бомбици
Похован кромид со кашкавал – идеално мезе за со пиво
ВИДЕО: рецепт за потпечен полнет компир
Хот-дог шпагети: Одличен рецепт кој и дете може да го направи