Направете тесто без квасец.
Состојки:
- 230 мл. кисело млеко
- 1,5 лажички сода
- 2 лажици масло
- 1-2 лажички шеќер
- 2,5 шолји брашно
- 1 прстофат сол
Подготовка:
- Се мати киселото млеко кое стоело на собна температура со масло и шеќер и сол, па се става брашно и се меси да се добие еластично тесто.
- Се развлекува и се става пола од содата рамномерно по него.
- Тестото пак се премесува, па се става пак сода и пак се премесува.
- Се остава со крпа 40 минути да нарасне, па супер е за пирошки и крофни.
Прочитај повеќе на Gotvi.mk:
За диета здраво срце и висок притисок – една шолја е лек
Сок од домати – витамини и супер вкус
Слатка зимница: Домашен сок од крушки
Чаша на ден и ќе бидете здрави како дрен