Ќе уживате во секој залак!
Состојки:
- 200 гр ориз
- 300 гр спанаќ
- 2 моркови
- 1 голем компир
- 2 црвени пиперки од тегла
- 4 чешниња лук
- 1 мал праз
- масло
- сол
- бибер
- сув зачин
Начин на подготовка:
- На масло пропржете сечкан праз. Спанаќот добро измијте го и исчистете го. Обварете неколку минути, па исцедете и исечкајте. Ставете во празот. Додајте сечкан лук, сол, зачин, бибер и се измешајте.
- Оризот обварете го околу 15 минути водата да зоврие. Посолете, побиберете и додајте 3 лажици спанаќ и измешајте.
- Морковите исчистете ги и исечкајте ги. Пиперките од тегла малку измијте ги во ладна вода. Компирите исечкајте ги на листови.
- Намастете ѓувеч и на дното ставете половина од компирите на листови. На компирите ставете дел од оризот, потоа пиперки, спанаќ, морков, спанаќ, ориз и, на крај, листови компир. Посолете и намастете.
- Печете на 220 степени околу 40-45 минути.
Добар апетит!
Сигурно не сте пробале: Направете солени рафаело бомбици
Похован кромид со кашкавал – идеално мезе за со пиво
ВИДЕО: рецепт за потпечен полнет компир
Хот-дог шпагети: Одличен рецепт кој и дете може да го направи