Иако сите го користиме морковот, а секако неговите листови ги фрламе, тие се многу здрави, корисни и полни витамини во себе.
Зелените листови или дршки се полни хлорофил, кој делува како детоксикатор на црниот дроб и целото тело, а според некои истражувања, спречуваат и карцином, а полни се и антиоксиданси, а вријат и со витамин К, но содржат состојки кои може да создадат алергиска реакција кај некои луѓе. Затоа треба да се земаат убаво обарени во врела вода, па преработени.
Може да се користат ако ги ставите во блендер за во некој сок.
Имаат шест пати повеќе витамин Ц од самиот корен на морковот.
Со варењето се губи горчливиот вкус.
Прочитај повеќе на Gotvi.mk:
За диета здраво срце и висок притисок – една шолја е лек
Сок од домати – витамини и супер вкус