Чоколаден мус со шлаг или овошје – Брз десерт во чаши

Чоколаден мус со шлаг или овошје – Брз десерт во чаши

Направете вкусен и брз колач во шолја.

Состојки:

  • 250 гр. чоколадо
  • 50 гр. маргарин
  • 4 јајца
  • ½ лажички сол
  • 100 гр. шлаг

Подготовка:

  1. Се крши чоколадото со маргаринот на коцки и се ставаат во чинија со многу малку вода на дното.
  2. Се става чинијата во шерпа која до пола е наполнета со вода и се додава сол.
  3. Се загрева на тивок оган да се стопи и потоа се трга.
  4. Се матат јајцата, одвоено белките од жолчките.
  5. Белките се матат во снег, а од жолчките се добива крем кој се става во чоколадото, а кога е готов се става само малку од белките во него, па се мати.
  6.  Потоа постепено се додава целата смеса со белки со мешање.
  7. Се става во чаши и горе се става шлаг за декорација или овошје.

 

Повеќе вести на Готви.мк:

Сигурно не сте пробале: Направете солени рафаело бомбици

Похован кромид со кашкавал – идеално мезе за со пиво

ВИДЕО: рецепт за потпечен полнет компир

Хот-дог шпагети: Одличен рецепт кој и дете може да го направи

Полнет ананас со ориз и пилешко

Полнети печурки по најдобар рецепт

singlepost_text