Свадбарска зелка: Традиционално јадење кое сите го обожаваат

Свадбарска зелка: Традиционално јадење кое сите го обожаваат

Ручек кој се јаде во еден здив!

Состојки:

  • 1 главица кисела зелка
  • 2 кременадли
  • 200 гр суви ребра
  • 100 гр сува сланина
  • свинска сува коленица
  • 4-5 чешниња лук
  • 1 сува пиперка
  • 1 лажичка слатка пипер
  • ловоров лист
  • 1 лажица маст

Начин на подготовка:

  1. Во поголем лонец наредете прво половина од зелката исечкана на крупни коцки. Наредете месо, лук, слатка пипер, сува лута пиперка, ловоров лист, сланина ставете по врвот, па додајте уште малку пипер и лажица маст.

     

  2. Налијте со вода повеќе од половина, покријте со капак и ставете во рерна на 250 степени и крчкајте околу 3 часа.

Добар апетит!

Деталите за подготовка погледнете ги во ВИДЕО РЕЦЕПТОТ на „Бабина кујна“:

Повеќе вести на Готви.мк:

Сигурно не сте пробале: Направете солени рафаело бомбици

Похован кромид со кашкавал – идеално мезе за со пиво

ВИДЕО: рецепт за потпечен полнет компир

Хот-дог шпагети: Одличен рецепт кој и дете може да го направи

Полнет ананас со ориз и пилешко

Полнети печурки по најдобар рецепт