По француски рецепт: Вака се прави вистински бешамел сос

По француски рецепт: Вака се прави вистински бешамел сос

Оригинален француски рецепт…

Состојки:

  • 3-4 лажици путер
  • 3 рамни лажици брашно
  • 2,5-3 шолји свежо млеко
  • прстофат сол
  • 2 жолчки
  • мускатно оревче

Начин на подготовка:

  1. Пропржете брашно во путер, со непрекинато мешање со жица и постепено додавајте млеко.

     

  2. Посолете, додајте мускатно оревче и оставете да крчка 6-7 минути.

     

  3. По желба разматете 2 жолчки, па и нив додајте ги, со непрекинато мешање уште 2 минути.

Повеќе Готви.мк рецепти:

Салата со маслинки и кубети

Цезар салата + 2 рецепта за дресинг соса

Свежа салата која топи килограми и ја враќа концентрацијата

Топ 5 рецепти за пролетни салати со марула

Неодолива крем салата

Малиџано – одличен домашен рецепт

Зеленчукова ужинка за на работа

Свежа салата со брокула

singlepost_text