Пилешко во сос од вино и мајонез

Пилешко во сос од вино и мајонез

Направете вкусно пилешко во сос.

Состојки:

  • 1 кг. пилешко месо
  • 200 мл. бело вино
  • 200 гр. мајонез
  • 300 мл. пилешки бујон
  • 3 главици кромид
  • 1 лажица маргарин
  • 1 лажица масло
  • 1 чешне лук
  • бибер, сол, магдонос, мајчина душичка

Подготовка:

  1. Се чисти и мие месото, се сече на парчиња и се сушат.
  2. Се загреваат масло и маргарин на длабока шерпа, се пржи месото да добие златна боја, се сече кромидот и се додава.
  3. Се меша и пржи неколку минути, се става бујонот, се става капак и се става ринглата на средна температура.
  4. Се крчка 20 минути.
  5. Се соединуваат мајонез и вино и се става ситно сечен лук, се става сосот во месото, се ставаат сите зачини, магдонос и мајчина душичка.
  6. Се вари 15 минути.

Повеќе Готви.мк рецепти:

Салата со маслинки и кубети

Цезар салата + 2 рецепта за дресинг соса

Свежа салата која топи килограми и ја враќа концентрацијата

Топ 5 рецепти за пролетни салати со марула

Неодолива крем салата

Малиџано – одличен домашен рецепт

Зеленчукова ужинка за на работа

Свежа салата со брокула

 

 

singlepost_text