Посно за Бадник: Ориз со праз и печурки

Посно за Бадник: Ориз со праз и печурки

Вкусно посно јадење…

Состојки:

  • 200 гр ориз
  • сол
  • бибер
  • 4 главици кромид
  • 400 гр шампињони
  • 150 гр праз
  • 2 лажици масло
  • 150 гр смрзнат грашок
  • 150 мл вода

Начин на подготовка:

  1. Згответе ориз во солена вода, исцедете го. Кромидот исчистете го и исечкајте го на коцки. Шампињоните измијте ги, исечкајте ги на половини. Празот измијте го и исечкајте го на кругови.

     

  2. Добро загрејте масло во големо тенџере. На него прво пропржете кромид и шампињони и додајте вода со суви билни зачини и бибер. Додајте ориз, грашок и праз. Јадењето пикантно зачинете го со сол и бибер, ако е потребно. Потоа се заедно измешајте и оставете да крчка на тивок оган.

Добар апетит!

Повеќе рецепти на Gotvi.mk:

ШАРЕНА, БРЗА, ВКУСНА: Оваа пица нема тесто, не се меси – еве што е тајната

Цезар салата + 2 рецепта за дресинг соса

Свежа салата која топи килограми и ја враќа концентрацијата

ВИДЕО: Рецепт за домашна чоколадна торта од која застанува здивот

Најдобар рецепт за домашен чизкејк тука

Вистинска уметност: Рецепт за солена торта тука

Топ 5 рецепти за пролетни салати со марула

Многу вкусно – потпечена тава со пилешко месо и печурки