Вистински десерт за сите љубители на мак.
Состојки за тесто:
- 4 јајца
- 2 чаши шеќер
- 1 чаша масло
- 1 чаша млеко
- 2 чаши брашно Т 500
- 1,5 чаша мелен мак
Состојки за премачкување:
- 4 лажици ликер од кајсии
- 4 лажици вода
- 3 лажици џем од кајсии
Начин на подготовка:
- Со миксер пенасто разматете јајца и масло. Постепено додавајте шеќер и мелен мак. Наизменично додавајте брашно и млеко и постојано мешајте. Ставете го тестото во намастен и побрашнет плех и печете околу 50 минути на 180 степени.
- Печеното тесто уште топло преполовете го и оставете да се излади. Измешајте ликер со вода и натопете го изладеното тесто. Растопете џем со малку вода и премачкајте една половина од тестото и прекријте со друга половина. Повторно премачкајте со џем и прелијте со глазура од чоколадо. Вака подготвениот колач украсете го со чоколадни украси по избор.
Уживајте!
Повеќе рецепти на Gotvi.mk:
ШАРЕНА, БРЗА, ВКУСНА: Оваа пица нема тесто, не се меси – еве што е тајната
Цезар салата + 2 рецепта за дресинг соса
Свежа салата која топи килограми и ја враќа концентрацијата
ВИДЕО: Рецепт за домашна чоколадна торта од која застанува здивот
Најдобар рецепт за домашен чизкејк тука
Вистинска уметност: Рецепт за солена торта тука