Пита со кисела зелка – Царица на зимската трпеза

Пита со кисела зелка – Царица на зимската трпеза

Вкусна пита со кисела зелка која ќе ја спремите за кратко.

Состојки:

  • ½ главици кисела зелка

  • 2-3 чешни лук

  • 1 јајце

  • 200 мл. млеко

  • малку брашно

  • ½ кг. кори за пита

  • бибер и црвен пипер

  • масло

Подготовка:

  1. Се сече ситно зелката и се пржи на масло, се додава црвен пипер, бибер и ситнет лук.

  2. Се мати јајцето и се додава во млекото со малку брашно, сол, масло и се прави смеса како за палачинки.

  3. Се шири една кора и се става масло, се прска со малку млеко, па се става зелка.

  4. Се витка кората.

  5. Се премачкува и горе со смесата со млеко и се става малку масло.

  6. Се редат корите во плех и се печат 30 минути на 200 степени.