Пица со пилешки гради, ќе ја обожавате!
Состојки:
- пилешки гради
- 2 лажици путер или маргарин + малку за премачкување
- 2 чешниња ситно сечкан лук
- 2 лажици сечкан млад кромид
- 1/2 лажичка сув босилек
- подлога за пица или домашно тесто
- 2 сечкани домати
- 20 гр сечкан магдонос
- 50 гр рикота сирење
- 25 гр рендан пармезан
Начин на подготовка:
- Пилешките гради ставете ги во тенџере и налејте вода. Оставете да зоврие, па гответе 20 минути. Процедете, па изладете, а потоа исечкајте го месото. Во посебен сад растопете путер или маргарин со лук, кромид и босилек. Кога ќе се растопи, префрлете во изладен сад и ставете во фрижидер.
- Загрејте ја рерната на 180 степени. Поставете подлога во плех, а потоа премачкајте ја со растопен маргарин или путер. Преку тоа распоредете парчиња пилешко, а потоа посипете рикота сирење. Завршете со парчиња домати, магдонос и пармезан. Печете околу 15-20 минути во загреана рерна, односно додека краевите не добијат убава, браун боја.
Добар апетит!
ВИДЕО: Како да направите крцкави компири на шведски начин
ВИДЕО рецепт: Ќофтиња од компири и туна