Направете чорба со леблебија.
Состојки:
- 450 гр. леблебија
- 2 главици кромид
- 2 моркови
- 2 чешни лук
- 3-4 лажици масло
- 350 гр. сечен домат на коцки
- 1 л. вода и зачини по вкус
Подготовка:
- Се лупат кромидот и морковите и се сечат ситно, па се динстаат на масло, а потоа се става и лупениот и ситно сечен лук, црвен пипер и пржиме кратко.
- Се става вода се чека да зоврие, па се вари додека не се омекнат морковите и кромидот.
- Се става леблебијата и се остава уште 20 минути да врие, со зачини по избор.
- Се става ат и доматите.
- По желба може да си ја згуснете чорбата со малку брашно со вода, но не е неопходно.
Добар апетит!