Чорба од леблебија за ладните денови

Чорба од леблебија за ладните денови

Направете чорба со леблебија.

Состојки:

  • 450 гр. леблебија
  • 2 главици кромид
  • 2 моркови
  • 2 чешни лук
  • 3-4 лажици масло
  • 350 гр. сечен домат на коцки
  • 1 л. вода и зачини по вкус

 

Подготовка:

  1. Се лупат кромидот и морковите и се сечат ситно, па се динстаат на масло, а потоа се става и лупениот и ситно сечен лук, црвен пипер и пржиме кратко.
  2. Се става вода се чека да зоврие, па се вари додека не се омекнат морковите и кромидот.
  3. Се става леблебијата и се остава уште 20 минути да врие, со зачини по избор.
  4. Се става ат и доматите.
  5. По желба може да си ја згуснете чорбата со малку брашно со вода, но не е неопходно.

singlepost_text