Збогатете ги своите оброци со вкусен песто сос од босилек и ореви кој едноставно се прави.
Состојки:
- 6 чешниња лук
- 1/2 шолја ореви
- 4 шолји свежи листови босилек
- 2 шолји свеж магдонос
- 1 шолја маслиново масло
- сол
- бибер
Начин на подготовка:
-
Тостирајте ги чешнињата лук во лушпа, на тава околу 5 минути. Потоа оставете да се изладат па излупете ги. На истата тава лесно тостирајте и ореви само да пуштат повеќе арома.
Потоа сите состојки ставете ги во блендер, вклучете и оставете да работи додека сите состојки не се претворат во песто сос.
Прочитај поврзани Gotvi.mk рецепти:
Многу вкусно – потпечена тава со пилешко месо и печурки
Кинеска кујна: Како да зготвите брокула со пилешко
Шарена тава со зеленчук и пилешко