Вкусен ручек од пилешко месо…
Состојки:
- 700 гр пилешки батаци
- сол
- бибер
- 1 лажица маслиново масло
- 2 лажици балсамико
- 1 неизлупен портокал исечкан на осмини
- 1 лажица путер
- масло
Начин на подготовка:
- Загрејте рерна на 230 степени. Пилешкото посолете го и побиберете го. Во поголем плех за печење загрејте масло. Додајте пилешко со кожата кон долу и печете на средно силен оган додека не стане златно и крцкаво (околу 7 минути). Тргнете го пилешкото од плехот, излејте го маслото на кое се печело пилешкото, вратете го пилешкото назад, овој пат со кожата кон горе и ставете во печка. Печете додека не се испече до крај (околу 10 минути). Повторно тргнете го пилешкото од плехот.
- Повторно загрејте го плехот, додајте балсамико и парчиња портокал. Гответе мешајќи додека портокалот не омекне. Тргнете од оган и додајте путер и мешајте додека не се растопи до крај. Пилешкото послужете го прелиено со сос.
Добар апетит!
ВИДЕО: Појадок за 8 минути – неодоливи сендвичи со шунка и кашкавал
Најбрзиот рецепт за кифли за сите домаќинки
Едноставен појадок кој сите ќе ги воодушеви