Сочна и вкусна пита со мелено месо и компири…
Состојки:
- 1 среден компир
- 1 лажичка масло
- 500 гр свинско мелено месо
- 1 главица кромид
- 1 чешне лук
- малку цимет
- малку мускатно оревче
- сол
- бибер
- 100 мл бујон
- 400 гр лиснато тесто
- 1 јајце
Начин на подготовка:
- Загрејте ја рерната на 200 степени.
- Излупете го компирот, исечете го на коцки и згответе го додека не стане мек, а потоа испасирајте го.
- Во тава на масло испржете сечкан кромид и мелено месо. Кога месото ќе поприми браун боја, додајте и лук, зачини, супа, бибиер, сол. Добро измешајте и тргнете од шпорет. Додајте пире од компир и оставете да се излади.
- Во округол плех ставете половина од тестото. Ставете фил, поклопете со другата половина и добро затворете ги краевите.
- Избоцкајте ја површината со вилушка, а потоа премачкајте со разматено јајце.
- Печете во загреана рерна околу 30 минути.
Добар апетит!
Прочитај поврзани Gotvi.mk рецепти:
Многу вкусно – потпечена тава со пилешко месо и печурки
Кинеска кујна: Како да зготвите брокула со пилешко
Шарена тава со зеленчук и пилешко