Со овој рецепт за тесто, тулумбите секогаш ќе ви успеваат.
Состојки:
- 200 гр брашно
- 250 мл вода
- 5 јајца
- 1 лимон
- 50 мл масло
- 1/2 л масло за пржење
Состојки за сируп:
- 500 гр шеќер
- 250 мл вода
- 2 кесички ванилин шеќер
- 1 лимон
Начин на подготовка:
- Ставете го шеќерот во тенџере и додајте 300 мл вода и исечкан лимон. Кога ќе зоврие додајте 2 кесички ванилин шеќер. Оставете 2-3 минути па исклучете.
- Во друго тенџере ставете 250 мл вода и 50 мл масло. Кога ќе зоврие ставете брашно и мешајте. Изладете. Во миксер ставете изладено тесто и додавајте едно по едно јајце за тестото да биде без грутки и малку поретко. Ставете масло во големо тенџере па со шприц ставајте од тестото.
- Маслото мора да биде млако. Како што маслото ќе се загрева, тулумбите ќе почнат да растат и сами да се вртат во тенџерето. Кога ќе поруменат вадете со решетка и ставајте во сирупот.
- Втората тура ставајте ја во маслото, но маслото треба да го исклучите барем 5 минути, малку да се излади и така до крај…
Уживајте!
Деталите за подготовка погледнете ги во ВИДЕО РЕЦЕПТОТ на „Бабина кујна“:
ВИДЕО: Како да направите крцкави компири на шведски начин
ВИДЕО рецепт: Ќофтиња од компири и туна