Лесковачки плескавици – Домашна и вкусна варијанта

Лесковачки плескавици – Домашна и вкусна варијанта

Направете вкусна лесковачка плескавица дома.

Состојки:

  • 300 гр. телешко мелено месо
  • 700 гр. свинско мелено месо
  • 2 лути пиперки
  • 100 гр. кромид
  • 1 чешне лук
  • сол, бибер, масло, ловоров лист

Подготовка:

  1. Се меша меленото месо со исечени и исчистени лути пиперки, кромид ситно сечен и зачини, како и сечен лук.
  2. Се додава по желба ловоров лист.
  3. Се остава смесата кратко да ги прими зачините.
  4. Се обликуваат плескавици и се премачкуваат со маргарин, па сепечат на скара.
  5. Можете да ги испржите и во тава.
  6. Супер со кајмак.

Прочитај поврзани Gotvi.mk рецепти:

Чиа пудинг

Брзо и освежително: Смути од шумски плодови

Зелка на поинаков начин

Бујурди – топено сирење

Брускети помодоре

ВИДЕО: Посно и брзо – Како да направите домашен хумус намаз

Брзо мезе за ненајавени гости

 

 

singlepost_text